Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ_1



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΟΑ

Περπατώντας στην οδό Αδριανού προς το Θησείο, συναντάμε, στη συμβολή της με την Αποστόλου Παύλου, τη Βασίλειο Στοά. Κοιτώντας μπροστά από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, στα δεξιά μας, βλέπουμε από ψηλά μερικά ερείπια κτηρίων που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον κυρίως δρόμο της Αδριανού δίπλα στις σιδηδρομικές γραμμές. Η Βασίλειος Στοά αρχικά ήταν ένα ορθογώνιο κτήριο, με διπλή κιονοστιχία. Αργότερα προστέθηκαν πτέρυγες στα άκρα του. Η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται το 500 π.Χ. περίπου. Υπάρχουν πολλές μεταγενέστερες αναπαραστάσεις (εικόνα 2). Η Βασίλειος Στοά ήταν ένα από τα παλιότερα και πιο σημαντικά δημόσια κτήρια της Αγοράς. Χρησιμοποιούνταν για πολλούς λόγους. Ήταν έδρα του άρχοντα-βασιλιά, που ήταν υπεύθυνος για τα θρησκευτικά κυρίως θέματα και τους νόμους. Χρησίμευε επίσης ως χώρος έκθεσης των παλαιών νόμων της Αθήνας, του Δράκοντα δηλ. και του Σόλωνα. Επίσης, εξυπηρετούσε τις συνεδράσεις του δικαστικού σώματος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Τέλος, στον χώρο αυτό έδιναν όρκο οι αξιωματούχοι που αναλάμβαναν κάποια υπηρεσία. Λέγεται ότι ο Σωκράτης ανακρίθηκε σε αυτό τον χώρο πριν από τη δίκη του, το 399 π.Χ.


ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ


Έξω από τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στη βόρεια πλευρά του δρόμου Αδριανού και μέσα στα παλιά σπίτια στο Μοναστηράκι, βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο σκάμμα περιφραγμένο η Ποικίλη Στοά. Μόλις που διακρίνεται σήμερα από τα ερείπια ένα τμήμα της. Η Ποικίλη Στοά ανακαλύφτηκε το 1981 από αμερικανούς αρχαιολόγους. Η στοά που υπήρχε εκεί είχε διπλή κιονοστιχία δωρικού ρυθμού εξωτερικά και ιωνικού ρυθμού εσωτερικά. Ονομάστηκε Ποικίλη Στοά, επειδή στους τοίχους της κρεμιόνταν ζωγραφικοί πίνακες καλλιτεχνών. Παράδειγμα ο ζωγράφος Πολύγνωτος του 5ου αιώνα π.Χ. Μέσα στο κτήριο της Ποικίλης Στοάς, υπήρχαν επίσης όπλα λάφυρα από τους πολέμους των Αθηναίων. Ακόμη στο κτήριο αυτό οι Αθηναίοι μπορούσαν να ξεκουράζονται αλλά και να συνεδριάζουν οι δικαστές.

ΝΟΤΙΑ ΣΤΟΑ

Make your own slideshow with music at Animoto.



Η Νότια Στοά ήταν σημαντικό δημόσιο κτήριο με διοικητικό χαρακτήρα (430-420 π.Χ.). Ήταν μακριά στοά με διπλή κιονοστοιχία και με δεκάξι δωμάτια επτάκλινα. Τα δωμάτια αυτά χρησιμοποιούνταν ως εστιατόρια όπου έτρωγαν αξιωματούχοι με δημόσια δαπάνη. Ένα δωμάτιο χρησιμοποιούσαν οι μετρονόμοι, δηλαδή οι αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των επίσημων μέτρων και σταθμών του κράτους. Έτσι μπορούσαν αυτά να τα χρησιμοποιούν σωστά οι έμποροι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η στοά αυτή είχε και εμπορική χρήση. Αργότερα χτίστηκε η Νότια Στοά ΙΙ, που ήταν και αυτή μακριά. Είχε δωρική κιονοστοιχία. Στον πίσω τοίχο της υπήρχε μικρή κρήνη, που όμως δεν σώζεται σήμερα. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο χώρος αυτός φιλοξενούσε βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Μερικοί τοίχοι της σήμερα είναι ορατοί (βλ. την εικόνα 3).

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΗΡΩΩΝ

Try our slideshow creator at Animoto.


Το μνημείο αυτό βρίσκεται απέναντι από τον βωμό του Αγοραίου Διός. Χτίστηκε γύρω στο 330 π.Χ. Αποτελείται από ένα βάθρο που έχει μήκος περίπου 16 μέτρα. Περιβαλλόταν από πέτρινες στήλες που συνδέονταν με τρεις ξύλινες δοκούς. Πάνω στο βάθρο και ανάμεσα σε δύο τρίποδες ήταν στημένα τα χάλκινα αγάλματα των μυθικών ηρώων των δέκα αθηναϊκών φυλών, στις οποίες ο Κλεισθένης, το 508 π.Χ., οργάνωσε όλους τους αθηναίους πολίτες. Κάθε φορά που για πολιτικούς λόγους ο αριθμός των φυλών άλλαζε, οι κρατικές αρχές πρόσθεταν ή απομάκρυναν αγάλματα από το βάθρο. Το μνημείο λειτουργούσε ως ένα είδος εφημερίδας τοίχου. Στις πλευρές του βάθρου αναρτούσαν ανακοινώσεις για την ενημέρωση των Αθηναίων σε θέματα στρατολογίας, σχέδια νόμων, τιμητικές διακρίσεις, δίκες κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: